top of page

Tussen kerstballen en knallende kurken


Is het eind van het jaar voor jou net zoals voor mij, en velen met ons, ook een tijd voor reflectie, bezinning, bespiegeling of hoe je het ook noemen wilt? Terugkijkend op wat goed is gegaan. Ik hoop dat je daar al bij stil hebt gestaan op het moment dat het gebeurde en elk resultaat dat je bereikt hebt, hebt gevierd. Dat is niet persé altijd groot. 😉

En heel waarschijnlijk kijk je in deze tijd van het jaar ook terug naar wat minder goed ging. Want elke dag ontmoet ik on- en offline vrouwen (en ook mannen), die steeds dieper gebukt gaan onder door het leven, werk en maatschappij opgelegde ‘onontkoombare’ verplichtingen. Het is niet verwonderlijk dat je jezelf daardoor gaandeweg kwijtraakt en er onzeker en besluiteloos van wordt. Jezelf afvragend wat en wanneer je het eigenlijk wél goed doet?



Als vrouw, partner, moeder, dochter, zus, vriendin, collega, leidinggevende of entrepeneur enz. is dat zeer ontmoedigend. Daar wil je toch zeker verandering in brengen in 2020?


Zodat je energieker en met meer passie aan het stuur van jouw leven kunt zitten en moeiteloos de ballen van alle rollen in jouw leven in de lucht houdt.



Hoe doe je dat?


Word je bewust, voordat je alweer nieuwe voornemens voor 2020 maakt, van hoe en wat je het afgelopen jaar gedaan hebt. Wat ging goed? Wat ging minder goed? Wat zijn jouw sterke punten en hoe wil en kun je die nog verder verbeteren? Daar gaat het om. Als je je daar bewust van wordt, heb je 2 keuzes:

Keuze 1 Of je gaat door met hoe je het het afgelopen jaar gedaan hebt, en je krijgt weer dezelfde resultaten. Maar dan weet je in elk geval dat je daar bewust voor kiest. Keuze 2 Of je gaat het anders doen. En mijn formule daarvoor is

W = D + V -> K en D


Oftewel Anders Willen = Anders Denken + Anders Voelen leidt tot Andere Keuzes en Anders Doen om Andere Resultaten te bereiken. Deze aanpak werkt succesvol voor mijn cliënten. Het beschermt ze tegen gevaren die op de loer liggen. Want vaak veranderen mensen alleen hun houding en gedrag, in de overtuiging dat het genoeg is om het gewenste resultaat te bereiken. Helaas...dat is een kort leven beschoren. Neem bijvoorbeeld je gewicht; afvallen is voor velen elk jaar een populair voornemen. Je gaat letten op wat je eet. En wie heel goed bezig is, beseft zich dat bewegen ook een belangrijk onderdeel is om af te vallen.

Dat klopt; echter vaak verandert er (voorlopig) alleen iets in je gedrag: Je gaat vol goede moed op 2 januari aan de slag. Wow, je bent echt goed bezig. Je let op wat je eet, ziet dat je afvalt en je voelt dat je meer energie krijgt, ook doordat je meer beweegt natuurlijk.


En dan zo ongeveer in de 3e week van januari, ben je op een feestje. Daar wordt rondgegaan met lekkere hapjes, waarvan je anderen ziet smullen. En hey, jij bent ook maar een mens. Dus je denkt, ‘ach, één hapje zal geen kwaad kunnen’. En voor je weet, heb je er toch meer op dan dat ene hapje.


Een zwak moment en je bent weer terug bij af. Kun je weer overnieuw beginnen, of je laat het erbij zitten….bijvoorbeeld tot aan een paar weken voor je op vakantie gaat, want je wilt je bikini dan wel graag aan. Dit was natuurlijk slechts een voorbeeld. Maar waar het je houding/gedrag betreft, gaat het in je leven vaak voor meerdere dingen op. Uit eigen ervaring weet ik hoe dat is én dat het anders kan.

Want behalve bewustwording en de daaruit voortkomende keuze is het ook belangrijk te weten wat jouw top 3 waarden zijn.



Wat zijn waarden?

Waarden zijn idealen en motieven die als nastrevenswaardig worden beschouwd. Het zijn opvattingen over wat belangrijk voor je is en wenselijk is in je leven. Bekende waarden zijn bijvoorbeeld rechtvaardigheid, betrokkenheid, solidariteit, respect, tolerantie, balans, collegialiteit, dankbaarheid, enthousiasme, vrede, vriendschap, waardering, gezondheid, liefde, geluk. En als je via Google zoekt, kun je er nog meer vinden. Het is belangrijk om goed bij stil te staan en zorgvuldig af te wegen wat voor jou de belangrijkste waarden zijn. Niet zomaar voor de hand liggende waarden tot je top 3 te benoemen.

Voorbeeldje: Velen zijn geneigd om gezondheid op de 1e plaats te zetten. Terwijl ze weinig bewegen, veel junkfood eten, en weinig tijd voor zichzelf nemen om tot rust te komen. Dan heeft gezondheid als hoogste waarde weinig betekenis. Ik weet het, het is geen goed voorbeeld, want gezondheid vinden we allemaal belangrijk. Maar als gezondheid je hoogste waarde is, dan leef je er ook naar, dan doe je er alles voor, dan neem je beslissingen die ervoor van toegevoegde waarde zijn. Want als je je je top 3 waarden als leidraad neemt, wordt het gemakkelijker te bepalen wat je doet en laat. En bij wat je laat, is de manier waarop natuurlijk wel belangrijk.



Om inzicht te krijgen in welke waarden voor jou belangrijk zijn, kun je jezelf de volgende 5 vragen stellen:


Wat vind je in een bepaalde situatie belangrijk?



Waar gaat het jou om?



Waar let je vooral op?



Wat moet er goed gaan?



Wat mag er niet misgaan?

Geloof me, met bewustwording én inzicht in wat je top 3 waarden zijn, heb je een goed startpunt om beter de ballen van alle rollen die je vervult in de lucht te houden. Stralender, energieker en gelukkiger. Niet langer van buitenaf opgelegd, maar omdat het vanuit jou zelf komt! Als vrouw, partner, moeder, dochter, zus, vriendin, collega, leidinggevende of entrepeneur enz.

En omdat het vanuit je zelf komt – veel diepergaand dan alleen je houding of gedrag aanpassen- zal

  • stoppen met roken,

  • (meer) bewegen,

  • afvallen,

  • iets nieuws leren,

  • de wereld een stukje beter maken,

  • ontstressen,

  • meer omzet halen enz. enz.

gemakkelijker voor je worden en wél blijvender het gewenste resultaat opleveren. Is dat even goed voor je zelfvertrouwen!

En wat te denken van wat het met je omgeving doet:

  • ‘n gelukkiger partner, blijere kinderen, familieleden en vrienden, genietend van de aandacht die jij ze –volledig in het moment aanwezig- geeft,

  • leidinggevenden die zeer over je te spreken zijn,

  • van voldoening glimmende klanten die zeker bij je terugkomen.

Merk hun lichaamstaal op, hoor het aan de intonatie van hun stem als je met ze praat, lacht, samenwerkt, onderhandelt. Met de haast tastbare energie die dat opwekt in de ruimte om jullie heen. En voel ook wat dat met jou doet!



Stilstaan en genieten

Daarnaast vind ik het zeker zo belangrijk om stil te staan bij wat je hebt, en te genieten van de kleinere en grotere successen die je al hebt bereikt! Als je op 2019 terugkijkt, is het vast meer dan je dacht.

En wat succes dan is, heeft voor iedereen een andere betekenis. Zelf hecht ik – op alle gebieden in het leven- het meest aan de definitie van Tony Robbins: ‘Succes is doen wat je wilt doen, wanneer je wilt, waar je wilt, met wie je wilt, zoveel als je wilt.’ Maakt succes gelukkig? Het is net andersom. Van doen wat je gelukkig maakt, in een omgeving die bij je past, met mensen rondom je die er vanuit hun eigen kracht voor elkaar zijn, krijg je meer zelfvertrouwen en daardoor volgt succes.



Vier je successen!

Durf je successen te vieren! Dat is nog niet zo gemakkelijk met de Nederlandse mentaliteit van ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’ of ‘zo bijzonder is het nu ook weer niet.’ Echter, ik gun je van harte trots te zijn op wat je hebt bereikt of waarmee je je kop boven het maaiveld uitsteekt. Deel je grote en kleine successen met wie je wilt op de manier die je wilt. Schrijf ze op, zodat je er nalezend nog eens van kunt genieten. En bedank degenen die je hebben geholpen. ’t Mooie is: vieren kan het hele jaar door, elke dag opnieuw…………….

Brainstorm afspraak


Plan gerust een gratis (online) afspraak van een half uur met me in om eens te brainstormen over waar jij mee worstelt. En hoe en wat je anders wilt en kunt doen.

Ja, als ik van toegevoegde waarde voor je kan zijn, zal ik je een aanbod doen. Vrijblijvend. Maak je er geen gebruik van, even goede vrienden. Heb je in elk geval tips en handvatten om op een eenvoudige manier verandering in gang te zetten op het podium van jouw leven, je werk en ondernemerschap. Want een podium, dat hebben we allemaal, ieder op onze eigen manier ;-)


Ik heb 30 jaar ervaring aan uitgescholden, gediscrimineerd en aangestaard te worden. 30 jaar ervaring aan angst om te falen, angst om afgewezen te worden. Daardoor gedreven tot perfectionisme, dat me uiteindelijk tot op de rand van een burn-out heeft gebracht. Het heeft me sterk en een doorzetter gemaakt.

Daarom is het mijn missie om jou te "helpen en je te laten inzien dat je je door niets moet laten weerhouden" (uit: interview Margriet nr 47, 2019). Omdat ik je de bevrijding en wat dat met je doet eerder in je leven gun dan ik zelf heb meegemaakt. En dan heeft het leven meer voor je in petto dan je zelf had kunnen bedenken. Persoonlijk, op werkgebied en in je ondernemerschap. Kijk maar naar mij! Enne...als ik het kan, kun jij het ook! Voor nu zeg ik: ga lekker genieten tussen de kerstballen en knallende kurken!


Ik wens je fijne feestdagen,

en een

gezond, gelukkig, kleurrijk en succesvol 2020!


Ik spreek je volgend jaar! ;-)



155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page